
Krioprezerwacja naukowców
12 czerwca 2013, 06:42Trzech naukowców z Instytutu Przyszłości Ludzkości Uniwersytetu Oksfordzkiego inwestuje spore pieniądze w kriogeniczne zakonserwowanie swoich ciał lub ich części. Licząc na wskrzeszenie dzięki bardziej zaawansowanej przyszłej technologii, panowie ewidentnie zamierzają oszukać śmierć...

Drobnocząsteczkowy inhibitor krzyżuje 'plany' inwazji bielnika białego
14 sierpnia 2013, 18:02Amerykańscy naukowcy odkryli związek - filastatynę - który nie dopuszczając, by komórki bielnika białego (Candida albicans) przywierały do powierzchni, blokuje pierwszy etap infekcji.

Co rozwija gimnastyka mózgu?
28 października 2013, 13:37Trening mózgu wzmacnia pamięć roboczą, ale nie inteligencję płynną, czyli zdolność dostrzegania złożonych relacji i rozwiązywania problemów (ang. fluid intelligence) - twierdzą naukowcy z Georgia Tech.

Detektywi DNA zliczają tysiące ryb z jedną szklanką wody
22 stycznia 2014, 07:41By zidentyfikować pacyficznego tuńczyka błękitnopłetwego, koryfenę i większość z 13 tys. innych ryb pływających w Sea Tank w kalifornijskim oceanarium Monterey Bay Aquarium, detektywom DNA wystarczyła mniej więcej szklanka wody.
Pierwszy na świecie wyścig śluzowców
20 marca 2014, 08:11Biolodzy rozwojowi z USA organizują pierwszy na świecie wyścig śluzowców. Odbędzie się on 16 maja w Bostonie.

Częsty i wczesny kontakt z warzywami zachęci dzieci do ich jedzenia
2 czerwca 2014, 13:27Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia warzyw, lepiej zacząć to robić jeszcze w niemowlęctwie.

Ostrożny jak (wspinający się) wąż
20 sierpnia 2014, 11:43Kiedy wąż wspina się na drzewo, ściska pień nawet 5-krotnie mocniej niż to konieczne.

Wykonano zdjęcia lotnicze Wielkich Kręgów z Jordanii
4 listopada 2014, 07:32Archeolodzy wykonali zdjęcia lotnicze w wysokiej rozdzielczości 11 prehistorycznych Wielkich Kręgów (Big Circles) z Jordanii. Wszystkie poza jednym mają ok. 400 m średnicy. Nie wiadomo, czemu są tak podobne, ale ich wymiary są zbyt zbliżone, by można to było uznać za przypadek - podkreśla prof. David Kennedy z Uniwersytetu Zachodniej Australii.

Ile alergenu wyzwoli reakcję u 10% najwrażliwszych?
12 stycznia 2015, 11:32Naukowcy zidentyfikowali stężenia pięciu częstych alergenów pokarmowych, które wywołują reakcję u 10% wrażliwych na nie osób. Dzięki temu ostrzeżenia dla alergików, w przypadku których nie ma obecnie regulacji, będzie można zamieszczać w sposób bardziej systematyczny.

Jeden drink urody doda
4 marca 2015, 11:18Badania pokazały, że ludzie wyglądają atrakcyjniej po jednym, ale już nie po dwóch drinkach.